Bu sayfa 2022'de yapılan Matematik Günü İstanbul'a ait, güncel sayfaya ulaşmak için üst menüyü kullanın.

Etkinlikler

Matematik Günü İstanbul 2022 yılında Matematik Günü Sahnesi, Matematik Günü Atölyeleri, Matematik Günü Sergisi ve sosyal alan etkinlikleri ile dolu dolu bir programa sahip. Matematik Günü Sahnesi popüler matematik konuşmalarının ve Türkiye'de Matematik Girişimleri panelinin dinleyicilerini konuk edecek. Gün boyu devam edecek olan Matematik Günü Atölyeleri ile birlikte matematik yapma deneyimi yaşarken Matematik Günü Sergisi'nde matematik ve sanat ilişkisini yorumluyor olacağız. Sosyal alanda matematik kitapları hakkında konuşurken geleneksel matematik günü yapbozunu tamamlamaya çalışacağız.

  • SAHNE
  • ATÖLYELER
  • SERGİLER
  • SOSYAL
  • DAVETLİLER
SAHNE

Bülent Yılmaz

🕙︎ 10.00

Hayatın Matematiği

Bakış açısına göre matematik; Arkadaşlık kurmada, dedektiflikte, evlilikte ve yaşamın her alanında matematiğe dokunuşlar.

Haluk Memili

🕙︎ 11.00

Neden Matematik Öğreniriz?

Neden matematik öğreniriz?

Hasan Topdemir

🕙︎ 12.00

Homo Ludens

Matematikçiler, kültürlerin başlangıcından itibaren var olan oyunlarla daima ilgilenmişlerdir. Peki neden? Belki de asıl neden oyunlar büyük ölçüde matematik, matematik ise tamamıyla oyundur. Farklı kültürlerdeki matematik oyunlarına bir yolculuk yapmak ve onları oynamaya ne dersin?

Olcay Coşkun

🕙︎ 13.00

Asal Portreler

Asal sayıların en ilginç uygulamalarından biri olan asal portreleri biliyor musunuz? Konumuz rakamlarını değişik renklerle boyadığımızda çeşitli portreleri ortaya çıkaran asal sayılar ve bu yöntemin işlemesini sağlayan asallık testi.

🕙︎ 15.30

Panel: "Türkiye'de Matematik Girişimleri"

Utku Aytaç

Melih Mert Oskay

Can Ozan Oğuz

Özkan Değer

Moderatörlüğünü Utku Aytaç’ın yapacağı Türkiye’de Matematik Girişimleri konulu panelde konuklarımız Özkan Değer, Can Ozan Oğuz ve Melih Mert Oskay olacak. Panelimizde matematik girişimlerini tanıtacak, etkinlik organizasyon süreçlerinden bahsedecek ve etkinlikleri değerlendirerek sohbet edeceğiz.

ATÖLYELER
SONSUZLUK

Sonsuz dendiğinde çoğumuzun aklına bir sayı gelebilir ama sonsuz bir sayı hatta bir isim bile değildir. Cantor’a göre sonsuz bir sıfattır. Bu atölyede sonsuzu saymayı deneyeceğiz. Sonsuz sayı toplamları uygulamalarıyla bu kavramı sindirmeye çalışıp Hilbert’in meşhur sonsuz odalı oteline konuk olarak sonsuzluk kavramını irdeleyeceğiz.

SİHİRLİ KARELER

Sihirli Kareler, içine 1'den n'ye kadar sayıların yazıldığı nxn tipinde, her sütun, satır ve köşegenlerinin toplamı eşit olan karelerdir. Kaplumbağa kabuğundaki şekilden yola çıkarak Çin'de keşfedilen ve günümüze kadar gelen sihirli kareleri çözmenin birçok yöntemi bulunmaktadır. Bu atölyede bu yöntemlerden yola çıkıp "Bir sihirli kare nasıl yapılır?" sorusunu tartışarak sihirli kare yapmanın yollarını inceleyeceğiz.

MATEMATİK LABİRENTİ

Matematik Labirenti herhangi bir yönden girişleri ve çıkışları olan şekillerin mevcut olduğu bir oyundur. Bu oyunda oyuncular şekilleri çevirerek belirlenen çıkış noktasına ulaşmayı sağlayan koridorlar oluşturmayı amaçlar. Oyuncular bunu yaparken şekillerde bulunan sayılar ve koridorlarda bulunan işlemleri kullanarak çıkışlarda bulunan sayıya ulaşmayı hedefler. Bu oyunda eğlenceli bir yolculuğa çıkacağız.

DÖRT RENK

1852 yılında De Morgan’ın öğrencisi olan Francis Guthrie tarafından ileri sürülen 4 renk teoremi; sonlu sayıda bölgeden oluşan bir harita, birbirine sonsuz sayıda nokta boyunca komşu olan iki bölgenin renkleri birbirinden farklı olmak üzere, boyanacaksa bu işlem için dört rengin yeterli olacağını ileri süren bir teoremdir. Bu atölyede ispatlanması uzun yıllar süren bu teoremi deneyimleyeceğiz.

KONİNGSBERG'İN 7 KÖPRÜSÜ

Königsberg'in yedi köprüsü graf teorisinin temelini oluşturan ve 18. yüzyılda Königsberg köprülerinden ilham alınarak ortaya atılan ünlü bir matematik problemidir. Konigsberg adlı 7 köprüden oluşan bir şehirde yaşadığınızı düşünün. Bu köprülerden sadece 1 kez geçerek evinize geri dönebilir misiniz? Basit gibi gözüken bu problem üzerine düşünüp bu ünlü problemi çözmeye çalışacağız.

GALTON TAHTASI

Galton Tahtası, istatiksel yöntemleri ilk defa insanlar arasındaki çeşitliliği ve zekanın kalıtsallığını incelemek için kullanan Sir Francis Galton’un doğa ve davranış bilimleri içinde bulunan olayların genelinin niceliksel bir modelini deneysel olarak gösterebilmek amacıyla geliştirdiği bir öğretim aletidir. Doğanın aslında en bilindik ama farkedemediğimiz olasılık davranışlarını Galton'un bu mükemmel keşfiyle şematize edilmiş kendi icadı olan Galton tahtasını sizlerle deneyimleyeceğiz.

ORİGAMİ VE EŞ PARÇALAR ATÖLYESİ

Kare kağıdın bir kenar uzunluğunu cetvel kullanmadan nasıl eş parçalara ayırabiliriz? Bunu, origamiden yararlanarak kolay bir sekilde yapabiliriz. Atölyemizde önce kağıdı belirli şekillerde katlayarak bir kenar uzunluğumuzu 3 eş parçaya böleceğiz. Ardından bu fikri genelleştirip kenarımızı n eşit parçaya bölmeye çalışacağız. Atölyemizin devamında ise eş parçalara bölmeye farklı bir açıdan yaklaşacağız.

PLATONİK CİSİMLER ATÖLYESİ

Platonik cisimler üç boyutlu düzgün çokyüzlülerdir ve Antik Yunan'dan beri bu cisimlerden yalnızca beş adet olduğu bilinmektedir. Peki, bu cisimleri bu kadar özel yapan nedir?

Atölyemizde Platonik cisimlerin özelliklerinden bahsedip, bu üç boyutlu cisimleri origami tekniğinden yararlanarak oluşturacağız.

ORİGAMİ İLE İSPATLAR ATÖLYESİ

Matematiksel ispat nedir? Bir kağıdı katlayarak bir şeyleri ispatlamak mümkün müdür? Origami tekniği ile matematiksel ispat yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Peki, ya Antik Yunan çağında ölçüsüz cetvel ve pergel kullanarak bir açıyı üç eş parçaya bölmeye çalışıp yıllar boyunca bulamadıklarını ve bunun çözümünün origami ile mümkün olduğunu?

Bu atölyede, kağıt katlama sanatı olan origami üzerinden matematiksel ispat yapacağız.

ŞİFRELİ TANIŞMA ATÖLYESİ

Etkinlik alanında etkileşimli bir şekilde şifreleme ve şifre okuma (deşifreleme) yapacağımız bir tablomuz olacak. Bu atölyede öncelikle basit bir şifreleme yöntemi öğreneceğiz. Daha sonra atölyede yer alan bir tabloda bu şifreleme yöntemiyle şifrelenmiş bir ismi okuyacağız. Son olarak kendi ismimizi de şifreleyip tabloya ekleyeceğiz. Bizden sonraki katılımcı da bizim şifreli ismimizi okuyacak. Gün sonunda atölyeye katılan herkesin şifrelenmiş ve deşifrelenmiş bir isim tablosunu elde etmiş olacağız. Böylece birbirimizi tanırken isimlerimizi Matematik Günü İstanbul tarihine yazmış olacağız.

MATEMATİK GÜNÜ DEDEKTİFLİĞİ ATÖLYESİ

Matematik Günü İstanbul'un kriptoloji köşesi ajanları etkinlik alanına bazı şifreleri gizlemiş. Bu şifrelere ulaşmak için origami atölyelerinde origami yapmamız, matematik sergisinin içindeki şifreli mesajı bulmamız veya kriptoloji atölyesindeki şifreleme disklerini kullanmamız gerekiyor. Her şifre, bir sonraki şifrenin yeri hakkında ipucu içeriyor. Son şifreyi bulup okuyanlar için bir sürpriz hediye var. Son şifreyi bulmaya çalışıp bir dedektif olup olamayacağımızı sorgulayacağız.

MALZEMELERLE ŞİFRELEME ATÖLYESİ

Günümüzde kriptoloji modern şifreleme yöntemleri ile birçok farklı alanda yapılsa da, eskiden insanlar bu yöntemlerden uzak, fakat bu yöntemlerde temelde aynı mantıkla hizmet eden aletlerle de şifreleme yapabiliyorlardı. Bu atölyede tarihteki kullanılmış ünlü şifreleme materyalleri ile şifreleme yapacağız ve şifreleme dünyasını ellerimizde göreceğiz.

NİM OYUNU ATÖLYESİ

Nim oyunu, belirli sayıda nesneyle masaüstünde oynanan matematiksel bir strateji oyunudur. Oyun taşları masaüstüne belirli bir düzende yerleştirilir. Oyuncular sırayla ve belirli kurallara bağlı olarak taşları alıp kenara koyarlar. Son taşı alan oyuncu oyunu kaybeder. Bu atölyede, Nim oyununun kazanma stratejilerini bulmaya çalışacağız.

HARİTA OYUNU ATÖLYESİ

İki kişi ile oynanan bu oyunda oyunculardan birinin amacı bir haritada yol yapılabilme imkanı olmayan yerlere yolu yaparak haritanın uçlarını birleştirmektir. Diğer oyuncunun amacı ise birinci oyuncunun yolu yapma imkanını ortadan kaldırarak haritanın uçlarının birleşmesine engel olmaktır. Atölyede, bu gibi birkaç oyunu inceleyerek doğru stratejiye ulaşmaya çalışacağız.

TUTSAK İKİLEMİ ATÖLYESİ

Tutsak ikilemi, sosyal bilimlerinde en bilinen stratejik oyunlardan biridir. Bu atölyede karşımıza çıkan seçenekler arasından en iyisini seçmenin yollarını arayacağız.

SERGİLER

Matematik Sergileri

Ressam ve grafik sanatçısı olan Escher eserlerinde matematiğe sıkça yer vermesiyle matematikçilerin ilgisini en çok çeken ressamlardan biri olmuştur. Matematik Günü sergisinde Escher'in eserlerini yorumlarken bugüne kadar 160'dan fazla şehirde sergilenmiş Imaginary sergisinin bazı eserlerini de inceleyeceğiz.

SOSYAL

Yapboz

Yapboz köşemizde, yapbozun parçalarını birleştiren herkesin isimlerin minik bir kağıda yazarak kutumuza atmasını istiyoruz. Gün sonunda ise yapbozumuzun bitmiş halini kutudaki isimler arasında çekiliş yaparak anı olması adına hediye ediyoruz.

Kitap Değişimi

En sevdiğiniz kitabı, sizden sonra okuyacak olan kişi için, kitap hakkında küçük bir not ekleyerek getirin; en az onun kadar çok seveceğiniz başka bir kitapla değiştirin. Etkinlik boyunca kitaplığınızdaki en sevdiğiniz matematik kitabını kitap köşesine bırakıp başka bir kitapla değiştirebilirsiniz. Bu sayede en sevdiğiniz kitabı başka bir kişiyle tanıştırmış olurken siz de yeni bir kitap tanımış olacaksınız. Ayrıca bu köşede incelemek için birçok matematik kitabı bulacaksınız.

DAVETLİLER

Matematik Dünyası

Türk Matematik Derneğinin bir yayını olan Matematik Dünyası 1991 yılından beri çıkan Türkiye'nin ilk popüler matematik dergisidir. Yılda 4 sayısı çıkan derginin 2022'deki ilk sayısını Matematik Günü İstanbul'da bulabilir, atölyeler ve konuşmalar sırasında hediye edilecek Matematik Dünyası dergilerinden birine sahip olabilirsiniz.

Matematik Evi

Eyüpsultan Belediyesi Matematik Evi kurulduğu günden bugüne binlerce misafir ağırladı. Türkiye'de benzeri olmayan bir konsepte sahip olan Matematik Evi'nin misafirleri matematiği somut nesnelerle deneyimlerken aynı zamanda oldukça keyifli vakit geçiriyor. Matematik Evi'nin birbirinden değerli materyalleri Matematik Günü İstanbul'da bizlerle birlikte olacak.