00
Gün
00
Saat
00
Dakika
00
seconds

Matematik Günü İstanbul 2023

Matematik Günü İstanbul 2022 yılında Marmara Üniversitesinin ev sahipliğinde 14 Mart 2022 tarihinde 13 topluluğunun organizatörlüğünde gerçekleşecek.


Matematik Günü İstanbul 2023

Matematik Günü İstanbul 2023 etkinliği yaşanan deprem afeti nedeniyle 18 Mart 2023 tarihinde çevrim içi gerçekleştirilecektir.

SAHNE PROGRAMI

Matematik Günü İstanbul Sahnesi 2023

10.00

Berkay Anahtarcı
“Herkes İçin Matematik”

Bu konuşmada matematiğin herkes için neden önemli olduğunu ve bunu takdir etmek için nasıl bir yol izleyebileceğimizi keşfedeceğiz. Matematik hakkında yaygın yanlış anlamalara değineceğiz ve başarısızlık korkusu veya kavramları anlama güçlüğü gibi öğrenme engellerini aşmak için stratejiler sunacağız. Ayrıca, kitaplar, web siteleri ve çevrimiçi kurslar da dahil olmak üzere matematiği öğrenmek için kaynaklar paylaşacağız.

11.30

Kahoot Bilgi Oyunu: “Matematik Kültür”

Hem keyifli vakit geçirmek hem de ilgili konularda genel bilgileri öğrenmek için herkesi “kahoot “ üzerinden oynayacağımız bilgi oyununa davet ediyoruz. Bilgi Oyununda amacımız yarışmak veya test çözmek değil, bu yüzden adına “Oyun” diyoruz.

13.00

Tilman Zitzmann ile Geometry Daily Hakkında Söyleşi

Tilman Zitzmann 1 Ocak 2012’den beri her gün Tumblr blogunda yayımlanmak üzere geometrik şekillere dayalı minimal kompozisyonlar oluşturup paylaşıyor. Blogunu incelemek için https://geometrydaily.tumblr.com adresini ziyaret edebilirsiniz. Bu söyleşide Sarper Yurtseven moderatörlüğünde Tilman Zitzmann ile Geometry Daily projesinin hikayesini dinleyecek, geometri ve sanat hakkındaki fikirlerini öğreneceğiz.

14.00

Nicolas Atanes Santos ile Mathematics in the Street Hakkında Söyleşi

Mathematics in the Street (ya da “Sokakta Matematik”), sokaklarda gerçekleştirilen popüler bir matematik etkinliğidir. Birçok ülkenin sokaklarında eş zamanlı gerçekleştirilen bu etkinlikte sokaktaki insanlarla eğlenceli matematik etkinlikleri düzenlenir. Ömer Arabacı’nın moderatörlüğünü yapacağı bu söyleşide etkinliğin koordinatörü Nicolas Atanes ile sokakta matematik yapmak hakkında konuşacağız. Çeşitli ülkelerden sokakta matematik yapma tecrübelerini dinleyeceğiz.

15.30

Panel: “Türkiye’de Matematik Olimpiyatları”

Türkiye’de Matematik Olimpiyatlarını konuşacağımız iki kısımdan oluşacak panelimizin ilk kısmında Hayrunnisa Yılmaz moderatörlüğünde panelistlerimiz Ilham Aliyev ve Refail Alizade olurken, ikinci kısımda Ömer Avcı moderatörlüğünde panelistlerimiz Mehmet Koca ve Ömer Topaloğlu olacak.

Moderatörlüğünü Utku Aytaç’ın yapacağı Türkiye’de Matematik Girişimleri konulu panelde konuklarımız Özkan Değer, Can Ozan Oğuz ve Melih Mert Oskay olacak. Panelimizde matematik girişimlerini tanıtacak, etkinlik organizasyon süreçlerinden bahsedecek ve etkinlikleri değerlendirerek sohbet edeceğiz.

Matematik Günü İstanbul 2022

ATÖLYELeR

Tüm atölyeleri görmek için kitapçığı incelemeyi unutmayın

SONSUZLUK

Sonsuz dendiğinde çoğumuzun aklına bir sayı gelebilir ama sonsuz bir sayı hatta bir isim bile değildir. Cantor’a göre sonsuz bir sıfattır. Bu atölyede sonsuzu saymayı deneyeceğiz. Sonsuz sayı toplamları uygulamalarıyla bu kavramı sindirmeye çalışıp Hilbert’in meşhur sonsuz odalı oteline konuk olarak sonsuzluk kavramını irdeleyeceğiz.

SİHİRLİ KARELER

Sihirli Kareler, içine 1’den n’ye kadar sayıların yazıldığı nxn tipinde, her sütun, satır ve köşegenlerinin toplamı eşit olan karelerdir. Kaplumbağa kabuğundaki şekilden yola çıkarak Çin’de keşfedilen ve günümüze kadar gelen sihirli kareleri çözmenin birçok yöntemi bulunmaktadır. Bu atölyede bu yöntemlerden yola çıkıp “Bir sihirli kare nasıl yapılır?” sorusunu tartışarak sihirli kare yapmanın yollarını inceleyeceğiz.

MATEMATİK LABİRENTİ

Matematik Labirenti herhangi bir yönden girişleri ve çıkışları olan şekillerin mevcut olduğu bir oyundur. Bu oyunda oyuncular şekilleri çevirerek belirlenen çıkış noktasına ulaşmayı sağlayan koridorlar oluşturmayı amaçlar. Oyuncular bunu yaparken şekillerde bulunan sayılar ve koridorlarda bulunan işlemleri kullanarak çıkışlarda bulunan sayıya ulaşmayı hedefler. Bu oyunda eğlenceli bir yolculuğa çıkacağız.

GALTON TAHTASI

Galton Tahtası, istatiksel yöntemleri ilk defa insanlar arasındaki çeşitliliği ve zekanın kalıtsallığını incelemek için kullanan Sir Francis Galton’un doğa ve davranış bilimleri içinde bulunan olayların genelinin niceliksel bir modelini deneysel olarak gösterebilmek amacıyla geliştirdiği bir öğretim aletidir. Doğanın aslında en bilindik ama farkedemediğimiz olasılık davranışlarını Galton’un bu mükemmel keşfiyle şematize edilmiş kendi icadı olan Galton tahtasını sizlerle deneyimleyeceğiz.

KÖNİGSBERG’İN YEDİ KÖPRÜSÜ

Königsberg’in yedi köprüsü graf teorisinin temelini oluşturan ve 18. yüzyılda Königsberg köprülerinden ilham alınarak ortaya atılan ünlü bir matematik problemidir. Konigsberg adlı 7 köprüden oluşan bir şehirde yaşadığınızı düşünün. Bu köprülerden sadece 1 kez geçerek evinize geri dönebilir misiniz? Basit gibi gözüken bu problem üzerine düşünüp bu ünlü problemi çözmeye çalışacağız.

4 RENK ATÖLYESİ

1852 yılında De Morgan’ın öğrencisi olan Francis Guthrie tarafından ileri sürülen 4 renk teoremi; sonlu sayıda bölgeden oluşan bir harita, birbirine sonsuz sayıda nokta boyunca komşu olan iki bölgenin renkleri birbirinden farklı olmak üzere, boyanacaksa bu işlem için dört rengin yeterli olacağını ileri süren bir teoremdir. Bu atölyede ispatlanması uzun yıllar süren bu teoremi deneyimleyeceğiz.

Matematik Günü İstanbul 2022

Sergiler

Ressam ve grafik sanatçısı olan Escher eserlerinde matematiğe sıkça yer vermesiyle matematikçilerin ilgisini en çok çeken ressamlardan biri olmuştur. Matematik Günü sergisinde Escher’in eserlerini yorumlarken bugüne kadar 160’dan fazla şehirde sergilenmiş Imaginary sergisinin bazı eserlerini de inceleyeceğiz.

Matematik Günü İstanbul 2022

Sosyal Etkinlikler

Yapboz

Yapboz köşemizde, yapbozun parçalarını birleştiren herkesin isimlerin minik bir kağıda yazarak kutumuza atmasını isteyeceğiz. Gün sonunda ise yapbozumuzun bitmiş halini kutudaki isimler arasında çekiliş yaparak anı olması adına hediye edeceğiz.

Kitap Değişimi

En sevdiğiniz kitaba, sizden sonra okuyacak olan kişi için, kitap hakkında küçük bir not ekleyerek getirin; en az onun kadar çok seveceğiniz başka bir kitapla değiştirin. Etkinlik boyunca kitaplığınızdaki en sevdiğiniz matematik kitabını kitap köşesine bırakıp başka bir kitapla değiştirebilirsiniz. Bu sayede en sevdiğiniz kitabı başka bir kişiyle tanıştırmış olurken siz de yeni bir kitap tanımış olacaksınız. Ayrıca bu köşede incelemek için birçok matematik kitabı bulacaksınız.


Matematik Günü İstanbul 2022

Davetliler

Matematik Dünyası

Türk Matematik Derneğinin bir yayını olan Matematik Dünyası 1991 yılından beri çıkan Türkiye’nin ilk popüler matematik dergisidir. Yılda 4 sayısı çıkan derginin 2022’deki ilk sayısını Matematik Günü İstanbul’da bulabilir, atölyeler ve konuşmalar sırasında hediye edilecek Matematik Dünyası dergilerinden birine sahip olabilirsiniz

Matematik Evi

Eyüpsultan Belediyesi Matematik Evi kurulduğu günden bugüne binlerce misafir ağırladı. Türkiye’de benzeri olmayan bir konsepte sahip olan Matematik Evi’nin misafirleri matematiği somut nesnelerle deneyimlerken aynı zamanda oldukça keyifli vakit geçiriyor. Matematik Evi’nin birbirinden değerli materyalleri Matematik Günü İstanbul’da bizlerle birlikte olacak.


Çok heyecanlıyız!

Karşılaşmak için sabırsızlanıyoruz!

EKİP

❤️

Temsilciler:

Emre Akyurt (Sakarya Üniversitesi)

Muhammet Can Çali (İstanbul Üniversitesi)

Kadir Demir (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi)

Beyza Göktan (Türkiye Matematik Kulübü)

Elif Gülseven (Galatasaray Üniversitesi)

Merve Tuncer (Marmara Üniversitesi)

Cansu Janset Özyeşil (Yeditepe Üniversitesi)

Ulaş Dabancı (Boğaziçi Üniversitesi)

Nizameddin Ömeroğlu (İstanbul Teknik Üniversitesi)

Muhammet Salih Bilik (İstanbul Kültür Üniversitesi)

Şevval Köksal (Necmettin Erbakan Üniversitesi)

Ekip:

İrem Başak Özturhallı, İkram Kayum, Beyza Sude Kaçkın, Beyza Göktan, Bedrettin Yıldız, Sena Birinci, Kemal Kılıçaslan, Tuğba Kıraç, Elif Aşkın,

Hilal Eşer, İsmail Berkay Görel, Elif Gülseven, Emre Akyurt, Zeynep Serra Cengiz, Meryem Çelebi, Şevval Köksal, Mert Albayrak, İlayda Altınkol,

Simge Çavuşlar, Eylül Ayçiçek, Kadir Demir, Cansu Zil, İremnur Aydın, İdil Yücesoy, Rıza Atladı, Nigar Yıldız, Filiz Top, Yusuf Uğurelli, Aleyna Şahin,

Şevval Demirel, İlenay Balcı, Muhammet Can Çali, Ecesu Şahin, Nazım Han, Pınar Akgül, Baver Ateş, Harun Ataş, Serhet Gökdemir, Ozan Sezgin,

Enes Talha Günay, Sena Birinci, İzel Cemre Akın, Halukcan Özmen, Çağdaş Okumuş, Hayrunnisa Yılmaz, Aleyna Arslan, Hediye Demir, Melih Genç, Emre Karaduman, Şevval Demirel, Aleyna Şahin, Begüm Laiç, Atalay Aslan, Zeynep İrem Duman, Zeynep Dabakoğlu, Yasin Aslan, Murad Arıcan,

İsmail Berkay Görel, Zerda Fatmanur Erbaş, Sevim Alpan, Murat Rüzgar Poyraz, Melissa Nur Babaoğlu, Gözde Karaatlı, Ömer Arabacı,

Ahmet Kaynarpınar

İlayda Altınkol

Genel Koordinatör

Eylül Ayçiçek

İçerik Koordinatör Yardımcısı

Simge Çavuşlar

İdari Koordinatör Yardımcısı

İrem Başak
Özturhallı

Tanıtım Ekibi Koordinatörü

Mert Albayrak

Ev Sahibi Ekip Koordinatörü

Emre Akyurt

Mali İşler Ekibi Koordinatörü

Nigar Yıldız

Matematik Günü Sahnesi Koordinatörü

İzel Cemre Akın

Atölyeler Ekibi Koordinatörü

Beyza Göktan

Sergiler Ekibi Koordinatörü

Etkinliği muhteşem katılımcılarla tamamladık.

Sizinle tanıştığımız için çok mutluyuz! 

14 Mart 2023’te görüşmek üzere…

Anı Defteri

Anı Defterine yazılan bazı notlar ❤️

(eklenecek)

“The most beautiful experience we can have is the mysterious. It is the fundamental emotion that stands at the cradle of true art and true science.” Albert Einstein, The World as I See It, 1931 The debate between realism and anti-realism is, at least, a century old.



“The most beautiful experience we can have is the mysterious. It is the fundamental emotion that stands at the cradle of true art and true science.” Albert Einstein, The World as I See It, 1931 The debate between realism and anti-realism is, at least, a century old.



“The most beautiful experience we can have is the mysterious. It is the fundamental emotion that stands at the cradle of true art and true science.” Albert Einstein, The World as I See It, 1931 The debate between realism and anti-realism is, at least, a century old.



“The most beautiful experience we can have is the mysterious. It is the fundamental emotion that stands at the cradle of true art and true science.” Albert Einstein, The World as I See It, 1931 The debate between realism and anti-realism is, at least, a century old.



Koordinatörler

İlayda Altınkol

Genel Koordinatör

Eylül Ayçiçek

İçerik Ekibi Genel Koordinatör Yardımcısı

Simge Çavuşlar

İdari Ekip Genel Koordinatör Yardımcısı

İrem Başak Özturhallı

Tanıtım Ekibi Koordinatörü

Nigar Yıldız

Sahne Koordinatörü

Beyza Göktan

Sergi Koordinatörü

İzel Cemre Akın

Atölyeler Koordinatörü